Vineri, 26.04.2024, 03:58
Bine aţi venit Vizitator

Bine ai venit

Meniu site
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 17
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

 Definiţie:

Instrucţiunea IF este o structură de calcul alternativă,care permite în funcţie de anumite condiţii, executarea (sau neexecutarea) unei anumite instrucţiuni sau secvenţă de instrucţiuni.

Instrucţiunea if are două forme:                                                                                                                     1)if <conditie> then <instructiune1> 
   else <instructiune2>;
                                                         
    Atenţie: în cazul folosirii acestei sintaxe, semnul " ; " (punct si virgula) este interzis sa fie pus înainte de ELSE.                                                                                                                                                                   2)if <conditie> then <instructiune>;

                       Atenţie: în cazul folosirii acestei sintaxe, semnul " ; " (punct şi virgula) este strict necesar după instructiune1.
"<conditie>" este o expresie cu valoare logică, iar "<instructiune1>", "<instructiune2>" şi "<instructiune>" sunt instrucţiuni Pascal. 

Principiul de execuţie:

                                                                                                                                  
 
 
 

·      se evaluează expresia logică;

·         dacă aceasta are valoarea TRUE, atunci se execută secvenţa prezentată în cadrul instructiune1 iar în caz contrar se execută secvenţa prezentată în cadrul instructiune2 sau se iese din structură (cînd construcţia ELSE lipseşte).

     Atenţie: dacă secvenţele cuprind mai mult de 2 instrucţiuni,acestea trebuie cuprinse între BEGIN şi END; 

Exemplu de program:
   1. Am pus o condiţie şi în funcţie de ea executăm o parte sau alta a codului. Parcă suntem in viaţă. Ne oferă cineva ceva, dar noi nu acceptăm decît dacă preţul e mai mic sau egal cu o anumită sumă, pentru că altfel ni se pare prea mare preţul.Să exemplificăm aceste structuri prin programul de mai jos:

     program p7;
  var varsta : integer;
         gen : char;
begin
  write ('Ce varsta aveti ? ');
  readln (varsta);
  write ('Sunteti baiat sau fata ? (M / F) : '); 
  readln (gen);
  If (gen = 'f') or (gen = 'F') Then WriteLn ('gen feminin')
  Else WriteLn ('gen masculin');
  If varsta > 17 Then WriteLn('Persoana majora');
  ReadLn;
End.

   Pentru a înţelege programul, să-l luăm pas cu pas. Am definit două variabile, una de tip integer (valoare numerică) denumită varsta si una de tip Char (un singur caracter) denumită gen. După citirea de la tastatură a valorilor pentru aceste două variabile, verificăm dacă variabila gen e cumva litera F. De remarcat că am folosit operatorul logic OR pentru a verifica dacă variabila are valoarea f sau F, ambele însemnînd faptul că genul este feminin, caz în care afişăm acest lucru. Pe ramura de Else, ştiind că genul nu este feminin, am pus direct afişare că genul este masculin. În programul de mai sus, dacă pentru variabila gen introducem litera c, progamul va afişa tot "gen masculin".
   Pentru vîrstă facem o singură verificare, anume dacă vîrsta este strict mai mare decît 17 (adica minim 18), caz în care afişăm "Persoana majora" . 
Autentificare
Căutare